25 april 2007

Risotto Suprise!

”You want it to be smooth, creamy and oozy”
Jamie Oliver

Jeg er student. Studenter bruker ikke masse penger på mat, slik er det bare. Det finnes jo så mange andre ting å bruke penger på, som husleie, strøm og alkohol. Etter å ha levd på grovbrød, makaroni og egg en stund, begynner kroppen å skrike etter et skikkelig måltid. Min kjære leieboer er veggis, noe som medfører at klassikere som kjøttkaker og fiskeboller utgår som alternativer. Det var en utfordring å finne på billige og varierte veggis-måltider som verken inneholder pasta eller ovnsstekte grønnsaker (våre standardløsninger når vi lager middag, kan jo bli en smule lei etter en stund), helt til vi en dag satt henslengt i sofaen og smugleste i den nye kokeboken til Jamie Oliver, før den ble pakket pent inn i julepapir og gitt bort i julegave. Med et glimt av inspirasjon fikk en av oss en lysende idé: Risotto til middag.

Ettersom Jamie Oliver boken skulle være en julegave var det uaktuelt å ta den med inn på kjøkkenet. Den kunne jo fått matflekker eller noe. Dessuten innehold oppskriften ingredienser jeg overhode ikke hadde planer om å bruke penger på, som hvitvin. Alle vet jo at vin skal drikkes, ikke kokes. Dermed var tiden inne for litt freestyle coockin’! Tross alt er oppskrifter for pyser, og etter å ha sett ca 50 tv-kokker lage risotto på skjermen, sitter hoverpoenget inne. Dette var begynnelsen på en ny tradisjon: Risotto Suprise Night!


Min første risotto var med sjampinjong, enkelt og grei. Den ble sinnsykt god! Men sopp er jo ikke akkurat superspennende, så når tiden var inne for en ny risottomiddag, ble det en litt mer avansert versjon; risotto med ricottaost og spinat. Igjen svært vellykket!


Så kom tidspunktet vi hadde fryktet, kokeboken var ikke lenger i vår besittelse. Vi kunne nå ikke ty til Jamie for inspirasjon, men ble tvunget til å dikte opp våre egne risottoer (hvis det er det korrekte norske ordet for risotto i flertall...). Etter dette er det hvertfall ingen som kan beskylde oss for manglende kreativitet!


Hjemme hos oss en typisk Risotto Suprise Night:


Jeg mottar/sender en SMS: ”
Ska me ha risotto til middag igjen? ”. Er svaret ok, blir dermed spørsmålet: Risotto med hva?

Det er her suprise- elementet kommer inn. Det er alltid like spennende å se hva som kommer opp av handleposen. Her bytter vi på å være kreative, det er opp til den personen som går på butikken å bestemme. Resultatet blir risotto med en interessant utseende grønnsak som også er billig, gjerne kombinert med noe vi finner i kjøleskapet.


Til nå har vi komponert risotto med:

  • Fenikkel og vårløk. Denne smakte litt uvant i begynnelsen, men etter et par munnfuller ganske brukbart. Nesten godt!
  • Avocado, brokkoli og spinat. Denne varianten går under navnet ”Grønn risotto”. Den grønne risottoen så ikke spesielt delikat ut, men smakte ganske brukbart den også.
  • Chili og basilikum. Også godt.
  • Gressløk, bladpersille og brokkoli. Helt grei. Ikke den mest minneverdige, men god.
  • Gulrot og søtpotet. Denne varianten døpte vi ”Halloween-risotto”. God, men mektig.
  • Portobello og aroma sopp. Knallgodt
Konklusjon: Det skal MYE til for å gjøre en risotto uspiselig!

Flere fantastiske risottovariasjoner kommer senere.

1 kommentar:

Unknown sa...

Hahahah!!
Risotto va jo kjempe godt! Den eg fikk av deg kan hetta risotto-jus-krise-LØSNING m/ sopp! (og ikke sopp fra underlivet slik de fleste jus-berter med syntetiske truser har..)
Ok,. eg innser.. ikkje veldig løye.

Eineste eg e litt skeptiske t e det at du må stå å røra så lenge.. Pleie å sette någe på kok, se friends på tv og vips når eg komme tebage ---> FERDIG!